Smarta saker att göra innan och under vintern

Vintern är på ingång, det är bara en tidsfråga innan kylan och frosten kommer. Bilen är som mest utsatt under denna årstid. För att vara säker på att bilen är så säker och skyddad som möjligt under vinterhalvåret, måste man ta till vissa åtgärder. Sedan finns det andra smarta saker man kan göra under vintern.

Grusflaska

Ta en eller två PET-flaskor och fyll dem med grus innan snön börjar falla. Blir det vinter med ishalka så är du beredd. Om bilen skulle fasta på något ställe med dåligt fäste kan du använda gruset för att komma loss. Man kan också hälla ut grus bakom däcken när man parkerat på gården, för att vara säker på att man kommer ut från uppfarten dagen efter.

Skaffa sommardäcken

Låter kanske fel, men under vintern är det nästan ingen som köper sommardäck vilket gör att man kan få dem till billigare pris. Köper man från nätet har man ännu större chans att spara in några hundralappar. Det blir inte någon extrakostnad till våren istället. Pengarna kan sparas till semestern istället.

Kontrollera bilen

En full genomgång av bilen minimerar risken för motorproblem och haveri. Kolla först så att batteriet är helt och inte läker. Rengöra det gärna, ibland kan smuts försämra.

Se över glykol och frysvätskan i bilen så allt är påfyllt och fungerar. Fyll också med med frostskydd i spolarvätskan. För att vara säker på att dörrar och lås fungerar kan du spruta silikon på handtagen, frosten glider av handtagen istället för att fastna. Låsolja i låsen förebygger också att frosten tar fäste.

Det finns också en rad med saker som är viktig att alltid ha med sig i bilen:

  • Varningstriangel
  • Startkablar
  • Reflexväst
  • Ficklampa
  • Bogserlina
  • Vatten och något att äta
  • Isskrapa och snöskyffel