Service och tillbehör till din bil

En bil som får service och underhåll kommer att hålla längre, något som kan kännas självklart. Att köpa nya tillbehör som till exempel luftfilter och oljefilter gör att din bil drar mindre bensin och blir mer miljövänlig. Det gäller alltså att ta hand om sin bil.

Antingen så sköter du om service och underhåll av din bil själv eller så lämnar du in den på verkstad och låter den göra jobbet. Oavsett så är det viktigt att man sköter om sin bil. Behöver du tillbehör och reservdelar så tipsar vi här om Mekster, ett företag som online säljer verktyg, reservdelar, bilvårdsprodukter, olja med mera till dig som servar och mekar med din bil hemma.

Att byta olja

MotoroljaDet är inte alls svårt att byta oljan i bilen, det är viktigt att oljan byt med jämna mellanrum då oljan smörjer viktiga detaljer i motorn. Du kan byta oljan hemma utanför eller i ditt eget garage. Men det är klart enklare att åka till en ”gör det själv” station. Kolla på OKQ8 eller någon annan mack hemmavid och boka in dig på en ledig hall där du kan byta oljan. Vad du behöver är alltså ny olja, nytt oljefilter och verktyg för att skruva loss avtappningspluggen i oljetråget och ett verktyg för att få loss oljefiltret. Kolla upp i din bils handbok hur stor mängd olja det beräknas ska vara i din motor och vilken typ av olja det ska vara.

Börja med att skruva loss avtappningspluggen och se till att oljan rinner i ett uppsamlingsfat. Ta ur mätstickan för få mer cirkulation så all olja rinner ut. Skruva loss oljefiltret med ett speciellt verktyg. Har du inte ett sådant kan du säkert få låna ett sådant på macken. När all olja runnit ut är det dags sätt dit det nya oljefiltret, fyll på med lite olja till att börja med och smörj packningen på oljefiltret med den nya oljan och montera dit det nya filtret, nu behöver du inga verktyg utan du kan dra åt filtren för hand. Skruva tillbaka pluggen för avtappningen och se till att smörja den också så att den håller tätt samt att det blir lättare nästa gång du ska skruva lös den. Fyll på med ny olja och kolla upp vilken mängd olja, det får inte fyllas för mycket eller för lite. Med hjälp av mätstickan kan du hålla kolla på vilken mängd som finns i systemet. Kolla gärna nivån efter en körning om det är så att du kanske måste fylla på lite extra då oljan åkt runt lite i motorn.