Hitta bästa sommardäcket

Att hitta de bästa sommardäcken har blivit lättare sedan 2012, då reglerna om en deklarationsförteckning för däck infördes. Däcken skall deklareras med rullmotstånd som har med bränsleförbrukning att göra, bromsgrepp som gäller hur bra de är vid inbromsning på vått underlag och decibel för att påvisa vilken vart däcken ligger gällande bullernivå.

Däckbetyg

Bäst betyg som kan ges ut är AA, för rullmotstånd och bromssträcka medan betyg för decibel anges med siffror (mindre ljud ger lägre siffra). Men för att öka dina chanser till max i trafiken så finns det även andra egenskaper som bör tas i beaktning. Vi vill naturligtvis ha däck som är bäst på allt, för då ökar vi vår livförsäkring på alla plan. De bästa däcken hittar vi enkel hos välsorterade butiker.

Hastighet och typ av väg

Många missar att välja däck efter vilken hastighet de mest ämnar använda bilen för. Om vi åker ut på Autobahn till exempel så kommer en snabbt upp i högre hastgheter, och då kan det vara en fördel att kika på vilka hastigheter som däcken utformats för. Om vi däremot ska köra på mindre, kurviga vägar så behöver vi däck med lägre däckprofil som inte vränger sig. Detta gör nämligen gärna däck med högre profil och då upplevs bilen som svajig.

Åretruntdäck

Dessa däck är inte att rekommendera, då de trots sitt namn egentligen inte alls är anpassade för de varma sommarvägarna. Visst kan du köra på dem, men de kommer snabbt att slitas ner och du missar vissa egenskaper som gör din bil säkrare och mer ekonomisk ute på vägarna. Så även om det känns krångligt så är det säkrare att byta till vinterdäck varje år.

Sist men inte minst

Välj ett däck som du känner till märkesmässigt och som fått bra betyg i test, för i längden lönar sig detta. Kom ihåg att det troligtvis inte är enbart du som kommer att färdas i bilen så du har allas ansvar på dina axlar som förare. Kör säkert!