Bilmekaniker ett jobb för dig?

1930237-portrait-of-smiling-young-female-mechanic

Många förknippar detta yrke med att ha en oljig overall och meka med skruvar och bultar liggandes under en bil. Bilden är helt riktig – om man tänker på bilmekaniker för 30-40 år sedan. Den tekniska utvecklingen har verkligen gått framåt inom bilindustrin och allt mer är datoriserat. Idag behövs fortfarande de som kan skruva och serva bilarna som förr men därtill har yrkeskompetensen breddats betydligt.

Just att mycket i bilen styrs av datorer är en av de stora förändringarna i bilmekanikerns historia. Felsökning kan i många fall innebära är att man enbart behöver läsa av olika information som datorerna ger. Detta har ökat kraven på data- och tekniska kunskaper.

Utöver det har även kravet på miljötänk ökat avsevärt. Detta inte bara i bygget av bilar och minskade utsläpp utan även hur kemikalier och annat miljöfarligt ska hanteras på verkstaden.

Bilmekaniker

Flera sidor som presenterar olika vägar att gå för att bli bilmekaniker lyfter även upp att detta är ett serviceyrke och att det idag ofta är mekanikern som har kontakt med kunden. Detta kräver alltså en viss social kompetens. Några av de egenskaper som ofta nämns som passande för de i detta yrke är noggrannhet, tålamod, nyfikenhet och att vara serviceinriktad. Självklart gynnas man av kunskap inom, och intresse för, fordon men denna kunskap får man lära sig under kursen. Det är de personliga egenskaperna som ligger till grund för om man kommer kunna ta till sig kunskapen eller inte.